2010. július 18., vasárnap

3030 meterrol

A tegnapi esos nap utan ma gyonyoru napsutesre ebredtunk, most Svajc a kepeslapokrol jol ismert arcat mutatta: kek eg, zold fu, no es a feher hegycsucsok - ezekert jottunk. Meg az ebreszto maga is Svajcot idezte, hiszen 6kor egy elvonulo tehen csorda kolompjai jeleztek a reggelt. De vegul Nokia dallamra keltunk hetharminckor, szoval a finnek is kitettek magukert.

Egyebkent ha mar a nemzeti sokszinusegrol van szo akkor bemutatom a kempingbeli kocsma tegnap esti fellepojet, a Tri pe du egyuttes (jelentsen a nevuk barmit is), akik ketszemelyes show kereteben gitaron, bogon es tango harmonikan adtak elo vilagslagereket leginkabb olasz nyelven, de felcsendultek francia sot perui notak is. Produkciojukat foleg a jelenlevo 9-12 eves gyerekek dijaztak, de azert mi is jol ereztuk magunkat. A kemping Svajc olaszul beszelo reszen fekszik, en meg nem jartam erre, erdekes volt hallani az alpesi nepet olaszul is beszelni.

A kempingben indulas elott megtortent az elso cuccolas vagyis szetvalogatni a kocsiban szallitott holmikat aszerint, hogy melyik marad a kocsiban, melyiket depozzuk a zermatti szallason es melyik kerul a hatizsakba es jon fel velunk a hegyekbe. Ezen tul tovabbi valogatas lesz a zsakba kerul dolgokbol, hiszen a csucstamado zsaknak konnyunek kell lennie, csak a legszuksegesebb felszerelest visszuk negyezer fole. A zermatti depo pedig azert fontos, mert a Matterhorn utan oda fogunk visszaterni a pihenonapra es a Dufourspitze maszason valszeg szukseg lesz a satrazos felszerelesre is, ezt viszont addig felesleges magunkkal cipelni. Szoval pakoltunk, pakoltunk, Dani persze szokas szerint gyorsan vegzett es nem birta nezni a korulmenyes hozzaallasunkat Lacival, inkabb elment addig sorozni (jobb is, vegul 11kor indultunk...).

Tundi-bundi svajci volgyeken (hagok, patakok, piros vonatok, retek) keresztul haladtunk Zermatt fele, az uton tobb volt a motoros mint az auto, lathatolag elveztek a szerpentinen valo elozgetest, mi nem annyira. A vicces nevu Furkapass hagonal megalltunk japan turistat jatszani es elottunk ket tekercs filmet az alatta elterulo volgyrol, gleccserekrol, zugokrol - de tenyleg szedito volt a latvany. Ennek megfeleloen a tervezettnel kesobb ertunk celba.

Zermatt, szamos egyedi jellemzovel bir, melyek kozul most azt emelnem ki, hogy ez a vilag azon varosai koze tartozik, ahol csak villamos meghajtasu kocsik kozlekedhetnek. Tehat mi az autot az utolso elotti faluban Taschban parkoltuk le, majd egy dorzsolt svajci bizniszmen megengedte hogy a parkolojat hasznaljuk illetve keszsegesen elfuvarozott minket Zermatt hataraig (95 CHF), mint kiderult nem o az egyetlen dorzsolt bizniszmen a kornyeken.... Tehat begyalogoltunk a kozpontba, viszont mint kiderult senki sem tudja a helyet ahol depozhatnank az egyelore felesleges felszerelest, ezert a turista informaciohoz fordultunk, ahol ket teny derult ki: egyreszt a depo a varos elejen vegen van, masreszt 15 perc mulva indul az utolso felvono a varos masik felerol. Rogton nyilvanvalova valt, hogy vagy a cuccot rakjuk le vagy a felvonot erjuk el. Mivel ennyi extra cuccal igen cudar lett vola a maszas (ertsd: egy hatizsak a hason es egy masik a haton) viszont a felvono lekesesevel az egesz program borul volna ezert azt valasztottuk, hogy futolepesben elerjuk a felvonot, a cuccot pedig bekonyorogjuk a felvonosokhoz.

Nos a 15. percben elertuk a felvonoepuletet, ahol ket jo hir vart: az utolso felvono 25 perc mulva indul, illetve van csomagmegorzo. Itt meg volt egy rovid ujra atpakolas, mert a csomagmegorzot sicipok es nem sator kellekek tarolasara mereteztek, igy szetszedve harmunk cuccat 4 rekeszbe gyomoszoltuk (olyan bonyodalmakrol nem is beszelve, hogy 1 CHF erme kellett a mukodeshez, es hat fempenzekkel hegyre indulni nem jellemzo).

Vegre a felvonon ulunk, az elso nyugodt percek az elmult egy ora alatt. Es feltunik a Matterhorn orias tombje! Magabiztosan uralja a kornyeket, jocskan Zermatt fele magasodik es felelmetesek a falai. Dani elso reakcioja a latvanyra: huha, es ezt hogy lehet megmaszni?! Termeszetesen szamos ut kinalkozik, Laci rogton sorolja is gerinc es fal utak neveit es nehezsegi besorolasukat, a mountwiki.com lehuzhatja a rolot ;)

Tudtuk hogy nagy vallalkozas a Matterhorn maszas, de a maga valosagaban szembesulni ezzel a heggyel nem hagyja szo nelkul az embert. Decemberben volt szerencsem Zermattban sizni egy napot, tehat en tudtam, hogy kb milyen latvanyra szamitsak, de igy, hogy a kornyezo retek zoldellenek meg nagyobb a kontraszt a havas heggyel, pontosan latszik a dominanciaja.

A 2925 meteren levo csucsallomast, mint a civilizacio utolso bastyajat elhagyva elindulunk a Gandegghutte fele, 30 perc az ut, 100 meter a szint, gyorsan tul vagyunk rajta es a mar napos teraszrol kemleljuk a holnapi tura utvonalat, a gleccsert (tele hasadekokkal) es szikla falakat, melyek mind a Breithornra vezetnek. A haziaktol megtudjuk, hogy az eredetileg tervezett utvonalon nagy a lavina veszely, ezert utvonalmodositast egyeztetunk es a Klein Matterhorn csucsot nyugatrol kerulve, a Breithorn platon keresztul tervezzuk elerni a csucsot. Ez konnyebb utvonal, kevesebb a kihivas, kisebb a varhato adrenalin loket, viszont lenyegesen biztonsagosabb es ez a legfontosabb.

A haziak finom vacsorat szolgalnak fel, ot fogasost, Laci fenyuzo hegymaszaso eletet emleget. Es igaza is van, meg sosem voltam olyan hutteben, ahol ilyen gazdag lenne a felszolgalt vacsora. Orommel elfogyasztjuk, de csak azert, mert kotelezo a felpanzio, igy nincs mas valasztasunk, a gazfozok pedig visszakerulnek a zsakba.

Vacsora utan a teraszon elmelkedunk, a nap eppen a Matterhorn mogott nyugszik, lenyugozo a latvany, mar csak ezert is erdemes ide felmaszni, megprobaljuk lencsevegre kapni hogy megmutathassuk az otthoniaknak. A lenyugvo nap fenyeben az osszes keletre levo csucs narancssarga fenyben tundokol, koztuk a jelenlegi turank celpontjai is.

Este a fogmosast egy nyugatra nyulo sziklaszirtre kiallva vegzem, a napnyugta alkotta sziluett kepben gyonyorkodom: a negyezres csucsok mint fekete fogak egy tengerkek hatter elott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése