2010. július 24., szombat

Atkoltoztunk a Monte Rosa huttebe

Ma reggel kihevertuk volna szivesen a tegnapi unneplessel jaro faradtsagot, azonban az apartmant fenntarto neni 8:30-kor megszakitotta ezt a folyamatot.

Ezek utan elugrottunk reggeli alapanyagert a kozertbe, utba ejtve a tegnapi olasz ettermet egy rendbehozo reggeli kavera. Mikozben a feketet szurcsoltuk elkezdett szakadni az eso, es hiaba rendelkezunk a legjobb vizlepergeto es paraatereszto hejkabatokkal ha azok a szobaban maradtak... Szoval elazott polarban menekultunk haza oldalunkon a kozertes nejlonzsacskoval. Kora delutan meg visszatertunk a kozpontba egy bevasarloturara, hogy jomagyar modjara szuvenirek garmadaval kaprasztassuk el az otthoniakat, Zermattban ez amugy sem nehez, hiszen itt a szuvenir arusitas es a szallasadas huzoagazat, szuvenirbol minden van ami Kinaban a csovon kifer.

15:12-kor felszalltunk a Gornergrat vonatra ami Zermattol 3000 meterre kanyarog festoi tajakon haladva, idilli Matterhorn kepeket lehet egyebkent errol csinalni, ha nincs olyan kodos, esos ido mint ma. Rotenboden allomasnal kiszallva megkeztuk gyalogturankat a Monte Rosa huttehez. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy 200 metert ereszkedunk a mezokon a gleccserhez, atvagunk rajta es fel 300 metert a hutteig. A gleccserjaras keservesen ment, mar az atjutast a gleccser es a sziklas resz kozott nehez volt meglelni. Maga a gleccser fantasztikus dolog, mintha egy oriasi megfagyott fagyi csikon setalgatna az ember, oriasi hasadekok, olvadekviz patakok, barlangok tarkitjak, a fekszine pedig olyan egyenetlen mintha hullamzas kozben fagyott volna meg. A masik kritikus pont a gleccserjarasnal a helyes tajekozodas, ugyanis a gigantikus fagyi feluleten roppantmod el lehet tevedni, a hasadekok valtozatos labirintust alkotnak. Az atjutast jelzorudakbol allo rendszer segiti, tehat a feladat az egymastol kb 500 meterre levo jelzorudakat osszekoto egyeneseneken maradni.

Sikeresen teljesitettuk ezt a feladatot, mar csak a sziklas lejto volt hatra, ahol kiterjedt mormota csaladdal futottunk ossze, a kicsik kivancsian figyeltek az idegeneket (cukipofa kepek keszultek, majd kozzetesszuk). Kb 7-re felertunk a tavasszal atadott hiper modern Monte Rosa huttebe, a csucstechnika es a kenyelem keverdese ez a csoda, hihetetlenul klassz, jol esett vegre itt lenni.

Mar mindenki agyban van, a terv holnapra a Dufourspitze megmaszasa, 1700 meter szint javareszt hoban, a vegen van egy kis szikla. Ezek utan pedig visszaereszkedes Zermattba, ami nagyon amibiciozus terv, remelem menni fog, az biztos hogy ismet totalisan ki fogunk keszulni fizikailag...

4-kor kelunk, 5-kor indulas :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése