2010. július 19., hétfő

A Breithorn nap

Nos, akkor a roviden a mai nap osszefoglaloja, ami az elobbi bejegyzesbol kimaradt.

Az atlagos reggelit kovetoen 8kor indultunk utra, elobb sziklan haladtunk fel orat, majd elindultunk felfele a gleccseren, amely nem volt esemenymentes. A gleccserjaras egyik legnagyobb kockazata, hogy a maszo a gleccser lassu mozgasa kovetkezteben kialakult hasadekokba esik. Ezeket foleg hoeses utan horeteg takarja es amikor az ember gyanutlanul ralep a horetegre az alatta beszakadhat. Nyaron a hasadekok altalaban jol lathatoak illetve direkt olyan nagy kerulovel mentunk, hogy a hasadekozonatol tavol haladjunk, pontosan egymas nyomaban, igy kisebb a varatlan beszakadas veszelye (az elso ember a gyanus helyeket turabottal teszteli). Azonban Dani egyik lepesenel hirtelen honajig beszakadt egy ilyen repedesbe, a laba pedig a semmibe logott es csak karbol tartotta magat illetve a hatizsak is fennakadt. Laci gyorsan a segitsegere sietett es a turabotot odanyujtva kihuzta Danit. Kis ijedsegen kivul semmi nem tortent, fokozott figyelemmel folytattuk utunkat.

A sipalyak nyujtotta biztonsag vegett azok menten haladtunk elerve a Klein Matterhorn allomas szintjet, ahonnan a Breithornra vezeto utvonalon elindultunk felfele.

A Breithorn meglehetosen nepszeru csucs, hiszen a felvonoallomasrol konnyen elerheto, 400 meter szintet kell lekuzdeni viszonylag egyszeru terepen. Ennek megfeleloen sok maszo parti kigyozott felfele a cikk-cakkos csucsra vezeto uton, mi is jo tempoban halatunk, en, mint irtam kisse lemarardtam, de vegulis mindenki rendben elerte a csucsot, melyet immar hagyomanyosan egy ritter sport csokival unnepeltunk. A masodik fogas idejere egy rigofele szallt le mellenk keregetni, izlett neki a pilotakeksz :)

Lefele haladva masfel orat toltottunk az allomason, felmasztunk a felette levo Klein Matterhornra (mivel a turistaknak kiepitett femlepcsot mar lezartak, ezert a sziklan keresztul), illetve pihentunk es a fenykepezogep akkujat toltettuk. Fel otkor indultunk lefele es hatkor mar a Gandegg hutteben voltunk.

Egyebkent egesz nap felhomentes napsutes volt, ami azt jelenti hogy 10 oran keresztul a maszot felulrol es alulrol egeti a nap, plusz maga testmozgas, tehat baromi melegunk volt. Hiaba kentuk magunkat tobbszor is 50 faktoros kremmel estere mindenki arcan latszott a napsutes hatasa.

Engem elegge megviselt a mai napi 10 oras 1200 meter szintemelkedest magaban foglalo maszas vegig verofenyben, plusz meg nem teljes az akklimatizaciom es nagyon megereztem a magassag okozta oxigenszegeny kornyezetet. Ma este nagy alvas lesz, holnap pedig egy lazabb nap: atkoltozes a Horli huttebe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése